Återbruk av förpackningar hudvårdsprodukter hårvårdsprodukter

Återbruka mera

Du som handlat hos oss, har nog märkt att vi bara använder återvunna indiska kartonger och tidningspapper, för att packa och skicka din order. För mig, Jörgen, är det en självklarhet, både ekologiskt och ekonomiskt.

Jag lever nära inpå mina rötter. Min släkt är bönder och vi har funnits här i Bierka härad, så länge man kan minnas. Återbruk är sedan gammalt här. Mitt hus är till exempel byggt på en plats ca 1880, sedan flyttades det (stock för stock, bräda för bräda) till sin nuvarande plats 1911. Min morfars far köpte det 1925 och jag är således 4:e generationen i samma hus och äter min havregrynsgröt med samma utsikt som min morfar gjorde i drygt 70 år. Samma köksbord, samma fönster, samma utsikt. Det ger ett särskilt perspektiv till tid.
 
Några av dem som bott här i huset, eller i närheten, finns fortfarande kvar här, fast de är döda sedan länge. De finns här liksom genom tiden. Jag känner av dem och de påverkar min vardag. De talar om för mig vad jag gör bra och vad jag gör dåligt. Det kan ju vara bara mina egna undermedvetna tankar, också? Eller budskap från andevärlden? Karmiska bieffekter av yoga? Fluktuationer i kvantfältet? Hur sånt där fungerar, rent teknisk, är lite irrelevant och helt upp till dig att avgöra om du vill. För mig är det i alla fall verklighet.
 
Förfädrens tid var ju också en helt annan än vår. Kyrkklockorna markerade kl 18 och på söndagen, den sjunde dagen, gick man till kyrkan. Flit och sparsamhet var dygder. Man tillverkade det mesta själva och saker gjordes för att kunna underhållas och hålla länge. Som det tidigare nämnda köksbordet, troligen tillverkat 1880. Bondefamiljer förr i tiden slängde ingenting i onödan. Allt som kunde återbrukas eller återvinnas, återbrukades eller återvanns. Till och med julklappspapper.
 
Så vad skulle mormor säga om jag köpte nya kartonger istället för att återanvända de gamla? Blotta tanken…svaret är ju redan där. Var skulle jag göra av kartongerna som produkterna kommer i? Jag kan ju inte gärna slänga dem och sedan köpa nya kartonger för leverans till dig? Eller köpa emballagematerial av plast, istället för återvunna tidningar från släkten? När skulle jag då få tillfälle att prata med faster Berit, som ju till och med levererar dem?
 
Tja, de väl de. Du kan ju använda kartongerna och tidningspappret igen, om du vill. Tidningspapper kan man ju ha till många saker. Torka skor, tex. Om du vill veta mer om hur det gick till förr i världen, vill jag gärna rekommendera dig att lyssna vad min gode vän, Job Andersson, folklivsfanatiker, har att säga om saken: (49) MNK Job Andersson - Forma handen som en liten pil - YouTube

Förresten har vi lite nya produkter i butiken vars förpackning passar utmärkt till återbruk. Henna hårfärgernas och ansiktsmaskens fina aluminiumburk kan en samla fina pärlor och stenar i, använda som ljuslykta, måla och ha små växter i eller vad nu fantasin kan leda dig fram till. Tipsa och visa oss gärna om du får feeling!

/Jörgen
Taggar:
Äldre inlägg Tillbaka till Jörgens Jidder Nyare inlägg

Lämna gärna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.