Om den teorin stämmer, borde man väl kunna anta att tvålen uppfanns av en kvinna? Eller ännu troligare, av ett kollektiv av kvinnor? I alla fall jag, får en tydlig bild av det förloppet. Jag kommer inte exakt ihåg var jag läste just den teorin men visst belägg finns på Wikipedia.
Konceptet med djurfett och aska är ju dock lite äckligt och yxigt, så man har förfinat konceptet ordentligt de senaste 5000 åren. Valet av oljor spelar nämligen stor roll! Även animaliskt fett består visserligen av samma två huvudingredienser, fettsyror och glycerin men som sagt: Lite motbjudande.
Alla Bierka Vedas tvålar är gjorda enbart av vegetabilisk olja samt innehåller välgörande och väl beprövade örtextrakt, som stimulerar, återfuktar och balanserar huden.
Du kanske läser våra beskrivningar och ser att vi använder ord som vegetabilisk tvål, naturtvål och glycerintvål, och undrar vad skillnaden är? Skillnaden ligger i själva tillverkningen, och jag ska försöka reda ut begreppen här:
Alla våra tvålar är som sagt vegetabiliska och innehåller således inget animaliskt fett. Vi börjar förklara vad som gör en: Naturtvål. Alla dessa tillverkas på samma sätt:
- Blanda fett, lut eller soda och lite vatten i rätt proportioner …
- Rör om ordentligt… tvål!
Processen kallas förtvålning eller sapponification.
Förhållandet mellan olja och soda är viktigt. Det ska vara lagom för mycket olja, av rätt sort, i blandningen. Detta ger en behagligt återfuktande och vårdande tvål. Alldeles för mycket olja hämmar det ljuvliga löddret.
Vår storsäljande naturtvål Medimix Classic, världens bästa tvål, är ett mycket bra exempel på den utvecklingen! Här har man verkligen tagit vara på de 5000 årens erfarenhet.
Tvålbasen är ganska enkel men elegant: cocosnötsolja, lite palmolja och soda i rätt proportion ger ett underbart lödder och väl avvägd återfuktning.
Det stora fokuset här ligger på den mycket speciella örtblandningen. Denna är kraftfullt balanserande och har sedan urminnes tid använts framgångsrikt mot eksem, klåda, torr hud, acne, svampinfektioner och mjäll.
Den ger också delvis doften, som är mjukfriskt grön med sötfriska inslag. Påminner om skog och såpa men är samtidigt exotisk.
Från Khadi Natural har vi också naturtvålarna Lavender&Ylangylang, Woodysandal&Honey samt Rose&Honey.
Här har betydligt större fokus lagts på oljesammansättningen. Vad sägs om blandningen: Risskalsolja, cocosnötsolja, sheasmör, kokumsmör, olivolja, mandelolja, ricinolja, palmolja och vetegroddsolja?
Lite utveckling från djurfett och aska, eller hur? Här används endast örter och eteriska oljor till doftsättning.
De övriga tvålarna i sortimentet är Medimix Lakshadi, Sandal&Eladi och Turmeric&Argan och dessa är av en lite annan typ: Glycerintvål.
Dessa tillverkas av olja som renas och processas till sina beståndsdelar, stearinsyra och glycerine.
Tips till dig som läst ända hit: Be water my friend.
/Jörgen🌱
1 kommentar
Den låter ju helt underbar bara! Och tro mig det var den. Har testat nu.