Det är skillnad på fluor och fluor

Det är skillnad på fluor och fluor

Jag importerar och marknadsför fyra olika tandkrämer från Indien av märket Himalaya, varav tre är flourfria och en innehåller fluor. Samtliga tandkrämer innehåller örtblandningar som stärker, vårdar och balanserar tänder och tandkött.

De tandkrämer jag säljer som innehållande av fluor skiljer sig från de fluortandkrämer du kan hitta i dagligvaruhandeln, då de innehåller Kalciumfluorid istället för Natriumfluorid, d.v.s. naturligt fluor.

Natriumfluoridet är det som är omdiskuterat i fluordebatten, och det finns en massa åsikter, tyckanden och fakta om varför man inte ska använda fluor. Natriumfluorid är väldigt reaktivt och sägs påverka körtelsystemet i kroppen, att det kan orsaka att man blir förkalkad, att det är giftigt för kroppen på massa olika sätt och att Hitler använde det i dricksvattnet i koncentrationslägren för att fångarna skulle bli passiva.

Kalciumfluorid, som finns i mina fluortandkrämer, är någonting helt annat. Det är ett mineral som bryts i gruvor, och som är betydligt mindre reaktivt med kroppens vävnad.

Jag har förstått att man med användningen av Natriumfluorid i tandkrämer är ute den reaktion som uppstår när det kommer in i munnen och möter kalket i tänderna - då bildas nämligen Kalciomfluorid som stärker och skyddar emaljen.

Det låter ju lite ologiskt att man tillsätter Natriumfluorid för att det ska omvandlas till Kalciomfluorid som är det som tänderna behöver, när man kan addera Kalciumfluoriden direkt. Kanske är Natriumfluoriden billigare, vad vet jag.

Fördelen med Kalciumfluoriden är i alla fall att 
  • Det är det ämne tänderna behöver 
  • Det påverkar inte kroppen i övrigt

Så  - vad föredrar du?

/Jörgen
Här hittar du våra tandkrämer, fluorfria eller med naturligt fluor.
Äldre inlägg Tillbaka till Jörgens Jidder Nyare inlägg

Lämna gärna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.