KONSTEN ATT TILLVERKA TVÅL

KONSTEN ATT TILLVERKA TVÅL

Traditionell tvål är gjord av olja och soda. Själva tillverkningen är en ganska enkel process, så länge man har ett bra recept. Man blandar exakta proportioner olja, vatten och soda i ett kärl och rör om ordentligt. Eteriska oljor utvunna ur växter kan också tillsättas för behaglig doft och medicinska egenskaper. ⁠

Under omrörningen sker sedan den kemiska process som kallas förtvålning. Oljan delas upp i sina beståndsdelar: fettsyra och glycerin. Fettsyran binds till sodan som neutraliseras till tvål. Det naturliga och mjukgörande glycerinet, som blir kvar i tvålen, är ett av de mest effektiva hudvårdande och fuktighetsbevarande ämnena vi känner till.⁠ Så går det till när tvålen Medimix Classic 18 Herbs som jag importerar och säljer tillverkas, och samma tillvägagångssätt gäller även för Khadi Naturals naturtvålar med sheasmörbas. Ljuvliga produkter, om jag får säga det själv!

Modern tvåltillverkning ser helt annorlunda ut. Där separerar man nämligen fettet och glycerinet i förväg. I bästa fall häller man tillbaka glycerinet i tvålen men glycerin har många olika användningsområden i den moderna kemiska industrin. Inte minst som huvudingrediens i återfuktande hudkrämer, och att ta vara på glycerinet har blivit mycket lönsamt, därav finns inte mycket glycerin i moderna tvålar som du köper på stormarknaden eller i din dagligvarubutik.

Bierka Vedas tvåltillverkare häller tillbaks glycerinet i de tvålar som framställs på detta sätt, ibland till och med lite extra mycket - för hudvårdens skull! 

/Jörgen

Vill du kolla in vårat tvålsortiment? Klicka här.


Taggar:
Äldre inlägg Tillbaka till Jörgens Jidder Nyare inlägg

1 kommentar

Hej Jörgen! Finns inte Medimix Intimate wash längre att få tag på? Har letat med ingen verkar ha den i Sverige längre.

Mari

Lämna gärna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.