Är Fluor farligt? Fluorfri tandkräm Naturligt fluor

Hur är det med fluorfri tandkräm egentligen?

Man började experimentera med att tillsätta fluor i tandkräm redan runt år 1845 men det var inte förrän en bit in i 1960-talet som användningen blev mer allmän. Sedan dess har ju tandhälsan förbättrats dramatisk, så det råder väl inget tvivel om att fluor är bra för tänderna?

Men hur gjorde människan dessförinnan, innan det fanns fluor?

I Indien har man borstat tänder med kvistar av Neemträd och Miswakträd (tandborstträd) sedan åtminstone 500-talet f.Kr. Någonstans där insåg man också vikten av att stimulera tandköttet med olika örtblandningar.

Våra ayurvediska tandkrämer från Himalaya Herbal bygger alla på just den principen, att stimulera tandköttet. Miswak och Neem är självklara ingredienser, liksom Fänkål och Kryddnejlika. Kardemumma, Kanel, Granatäpple och Indisk dill ingår också i varierande sammansättningar.

Vad gör de för nytta då? Den som följer oss på Instagram får då och då fakta om de olika Ayurvediska råvarornas fördelar, så följ gärna med oss där om du vill. Längst ned i mejlet finns en länk du kan klicka på för att komma till vårat Instagramkonto där du kan välja att följa oss.

I ett tidigare blogginlägg har jag beskrivit skillnaderna mellan två olika sorters fluor. Natriumfluorid, som är det vanligaste men kanske inte det allra hälsosammaste för resten av kroppen, kontra kalciumfluorid, som är ett betydligt bättre alternativ.

BierkaVeda har två tandkrämer med den bättre kalciumfluoriden.  en väl tilltagen familjeförpackning på 200 g och väldigt ”indisk” design samt Complete Care, 80 gram och med en modernare, lite klatschigare, design.

I verkligheten är det dock exakt samma tandkräm, men i två olika förpackningar. Förvirrande? Japp, indisk och svensk logik är inte alltid helt kompatibla.

Helt ologiskt är det dock inte. Dental Cream har funnits sedan 1970-talet, då marknaden såg helt annorlunda ut. Indien var fortfarande ett mycket fattigt land och utbudet av varor var starkt begränsad. Att omvärlden skulle visa intresse för indisk traditionell läkekonst var också helt otänkbart. Himalaya Ayurvedic Dental Cream, kort och gott. Fungerade alldeles utmärkt!

Nu ser det ju lite annorlunda ut. Intresset för den ayurvediska läkekonsten har exploderat och Himalayas produkter säljs i hela världen. Det finns dessutom hundratals tillverkare att konkurrera mot. Då kan ju ”Dental Cream” kännas lite väl kort och gott. Drunknar i utbudet, liksom.

Därför kommer Himalaya nu att sluta med Dental Cream och bara marknadsföra Complete Care.

Just nu säljer vi alltså ut den sista batchen av Dental Cream någonsin i Sverige. Passa på att göra ett riktigt klipp! Priset gäller så länge lagret räcker. Här hittar du tandkrämen.

Ha det gôtt!

/Jörgen

Taggar:
Äldre inlägg Tillbaka till Jörgens Jidder Nyare inlägg

Lämna gärna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.