Rädda ditt eget skinn!

Rädda ditt eget skinn!

Hudvård är ju en djungel och det finns såå många myter och halvsanningar, löften och rena lögner om undergörande ingredienser som ska göra huden yngre, slätare, vitare, brunare, mer elastisk etc.

Du som läser den här texten har säkert egna erfarenheter? Håller du med oss om att det ju sällan funkar så bra som det sägs?

Sedan finns det skräckpropaganda också. Vissa ingredienser sägs vara jättefarliga och får absolut inte finnas med, någonstans! Vissa hävdar att naturligt alltid är bäst, andra att modern teknologi är det enda som funkar. Vad ska man tro?

De senaste 10 åren har jag läst varenda innehållsförteckning på varenda hudvårdsprodukt jag har stött på i butiker, hos kompisar och på nätet. Under samma 10 år har jag också skrivit alla innehållsförteckningar till den här webshopen. Googlat upp alla växtpreparaten, kollat alla de kemiska ingredienserna samt valt och sållat bland 100-tals produkter. Ett ganska digert arbete, alltså.

Med ledning av det, hävdar jag att gammal är äldst. Ingredienser som använts länge funkar. Erfarenhet funkar. Jag hävdar också att sunt förnuft och kvalitet trumfar flådiga varumärken, överdesignade förpackningar och dyra reklamkampanjer. Keep it simple, liksom.

Utom när det kommer till ingredienserna, då förstås. De bör ju väljas med största möjliga noggrannhet. Och helst redovisas lika noggrant, så du kan göra ett informerat val.

En bra innehållsförteckning består, enligt mig, av fler latinska växtnamn än kemiska beteckningar. Helst inga E-nummer, så få PEG-nummer som möjligt och absolut inga parabener, ftalater eller mikroplaster (Polyeten/ Polyethylene, PE).

Långa uppräkningar av olika vegetabiliska oljor tycker jag mycket om, liksom ingredienser som honung, getmjölk, bivax, saffran, lotusblomma, himalayaceder… men det kanske bara är jag som tycker så?

Hursomhelst: Rädda ditt eget skinn, läs innehållsförteckningen!

Jörgen 

🌱

Taggar:
Äldre inlägg Tillbaka till Jörgens Jidder Nyare inlägg

Lämna gärna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.