Vad är giftfritt & naturligt egentligen?

Vad är giftfritt & naturligt egentligen?

I vår marknadsföring beskrivs ofta våra produkter som naturliga och giftfria. Vad menar vi med det?

Ord är ord, beskrivningar av ting. De kan användas för att förklara en process, ett tillstånd, en känsla eller en tanke. De kan också användas för att leda våra tankar åt något speciellt håll. Den som vill belysa en egenskap hos en produkt måste välja sina ord väl, så att tanken hos läsaren leds i önskad riktning. Politiker är experter på detta, kolla tex på Donald Trumps ord: ”Let´s make America great again!” Hitta de rätta orden och upprepa dem så ofta du kan. Då kan du uppnå vad som helst.

Vad är till exempel ett gift? Allting är ju giftigt, i för stor dos. Vanligt salt är väl det bästa exemplet. Natriumklorid. Vi kan inte leva utan det men det är skadligt, till och med dödligt, i för stor dos.  Socker är ju ett annat exempel. Gott och nyttigt i rätt mängd, definitivt ett gift för kroppen vid överkonsumtion. Alkohol behöver väl ingen närmare presentation? Det första glaset släpper verkligen fram anden, det där sista borde du nog aldrig ha druckit.

Ett gift är alltså ett ämne som kan skada kroppen, om det tillförs i fel dos. Så även de mest harmlösa substanser kan alltså vara giftiga i fel dos. Det gäller även ingredienser i kosmetika. Det är därför det är så viktigt att läsa på ordentligt och det är därför jag har mage att påstå att våra produkter är just giftfria. De är fria från substanser i koncentration att kan skada din hud.

Det andra ordet, naturligt, används ju ofta för att beskriva något positivt. Vad är då naturligt? Råolja är ju helt naturligt men inte är det bra hudvård för det. Gullregn (!), flugsvamp, odört, liljekonvalj, mjöldryga… Alla är exempel på helt naturliga växter i vår närmiljö som definitivt bör undvikas. Använder man dem i rätt dos, kan de dock mycket väl användas till olika syften. Liljekonvalj luktar ju, till exempel, ljuvligt! Rätt dos bara.

Sedan är det lätt att läsa de kemiska namnen i innehållsförteckningarna som fan läser bibeln. Det ser giftigt ut. Vi som skriver innehållsförteckningar har ett strikt reglemente att hålla oss till. Alla ingredienser har standardiserade namn enligt INCI (International Nomenclature for Cosmetic Ingredients).

Ett jättebra exempel på detta är konserveringsmedlet Phenoxyethanol (enligt INCI). Det låter ju livsfarligt, eller hur? För oss över 50, går tankarna direkt till giftskandalen från 1970-talet, där man använde ”Fenoxisyror” för att utrota oönskad växtlighet på kalhyggen och banvallar (sökord: Hormoslyr, BT Kemi, Teckomatorp, Agent Orange). Orden låter ju lika men är i grunden helt olika substanser. 

Istället för Phenoxyethanol skulle man kunna skriva ”tillverkat extrakt av grönt te” eller på INCI språket: ”Replicated Camellia Sinensis Leaf Extract”. Det är nämligen dess ursprung, grönt te. Sedan kan vi ju naturligtvis inte använda stora mängder grönt te för att tillverka hudkräm. Vad skulle vi, indierna och kineserna då dricka i stället? Har man väl isolerat den aktiva antioxidanten i grönt te, så går den ju att tillverka, om man använder Williamsons syntes.

Som du märker kan man verkligen nörda ner sig i det här, eller hur? Jag har gjort det i 10 år, googlat och googlat, översatt och tolkat spaltkilometer med text. Dels för att följa lagar och bestämmelser, men mest för att verkligen förvissa mig om att jag inte jag inte kränger något som kan skada dig. Alla kanske inte tycker det låter så roligt men för mig har det varit både spännande och lärorikt! En helt ny värld har öppnat sig! Som det också står i den heliga skrift: Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. (Matt 7, v. 7).

Så, en uppmaning till dig som undrar över något, vadsomhelst: Gräv själv! Förslagsvis där du står. Truth is out there, but no one thought you where to find it. You must find it yourself.

Till next time: https://www.youtube.com/watch?v=sQecM87kpDs

Lev väl!

Vaccin är t ryggt och säkert, skyddar mot allvarlig sjukdom och död.

Taggar:
Äldre inlägg Tillbaka till Jörgens Jidder Nyare inlägg

Lämna gärna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.